Antagonism och estetik

Lissabonregimen i ruiner

In En ny ordning on 04 november 2009 at 11:03

Subjektupplösning

Efter åtminstone 30-40 år av postmodernism måste människan ställa sig frågan om hon inte fått nog av fragmentering och bottenlöshet. De många små berättelsernas tyranni har inte gjort henne lyckligare, snarare miserabel och ensam.

Modernismens och massproduktionens människa har under hela efterkrigstiden gradvis brutits ned till förmån för det postmoderna subjektet: den store tvivlaren. I händerna på sitt eget huvuds polis, akademins krav på ”å ena sidan, å andra sidan” samt ett myller av informationsavsändare är hon allt annat än självständig. Hon har förlorat det förflutnas meningsskapande sammanhang, utan att att vinna det atomistiska subjektskap som utlovades i erans begynnelse. Hon är grundlurad.

Liberal frihet är meningslös. Alltså utan mening. Tom. Vi är och förblir sociala varelser. Därmed inte sagt att vi utan ansträngning kan leva i harmoni eller respektera varandra villkorslöst, så långt sträcker sig inte mänsklighetens sociala kapacitet utan någon form av hotbild eller akut förbrödrande omständighet.

Forna tiders massarméer är ett utmärkt exempel på just den omständighet som förmår att kittla oss på rätt ställen för att vi ska kasta vårt eget väl och ve överbord och ge oss hän den enade stålcorpusen. Under långa marcher, vid belägringar, i slag, går vi upp i och blir ett med, kollektivet. Men det som krävs är just hotet. Inget annat är potent nog att rubba vår individualistiska dragning.

Inom en snar framtid kommer vi att få se, och njuta av, det symmetriska krigets återkomst. Lissabonregimen kommer att bli minst lika kortvarig som Versaillesystemet (1919-1934) och i våldsamma konvulsioner bidra till skymning för Pax Bruxelles, postmodernismen och individen som existensrum, som alla får svårt att existera utan sin legala infrastruktur. 

Efter det, hirdens återkomst och därmed hjältemodets och hoplitkastens triumf. Håll i er heloter, snart kommer herrarna åter.

intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: