Antagonism och estetik

Därför är krig gemenskap

In En ny ordning on 28 oktober 2009 at 10:49

Skyttegravens gemenskap

I skapandet av en yttre fiende kan människan finna ro i en gemenskap. Ett större hot måste existera för att hon ska kunna lägga det vardagliga gnabbet, integritetsbehovet och ägandet åt sidan och uppgå i något större. Men dagens krig är allt annat än heroiska.

Krig är gemenskap, det har klassiska tänkare som Sun Tzu och Lycurgos samstämmigt konstaterat med moderna tyska tänkare som Karl von Clausewitz och Ernst Jynger.  Under svåra omständigheter sluter sig människor samman och uppgår till något större, högre, om du så vill. Och krig är den svåraste av omständigheter, när livet balanserar på en knivsegg stressas vi till klarhet.

För anarkister av olika schatteringar brukar Barcelona 1936-37 vara ett populärt historiskt fenomen att peka på och utbrista i hyllningar till den sociala anarkismens önskvärdhet och inte minst genomförbarhet. Det dem bekvämt nog glömmer är att Spanien under 30-talet var statt i inbördeskrig och att invånarna kunde lägga åt sidan den naturliga antagonism som infinner sig människor emellan och bekämpa en gemensam fiende.

Men notera, kära läsare, att det är just under dessa omständigheter som det liv vi lever verkligen och sanningsenligt kan kallas för liv. Under mer normala omständigheter glömmer människan snabbt de uppoffringar som lagt grunden för dagens välstånd, och blir lat, småsint och tjock. Hon måste stressas, hetsas och pressas till att förverkliga hela sin existens. Väldigt få av oss har kapaciteten att göra det här på egen hand, att leva sitt liv som om det levdes i skyttegraven, varje dag.

Den som ser Das Boot (1981) förstår vad som är svårt att uttrycka i ord. Väldigt få av oss skulle välja livet i ubåten framför ett i villaförort med vovve, livspartner och stadigt jobb. Ändå är jag villig att slå vad om att de som faktiskt överlevde skulle komma att titta tillbaka på sina upplevelser i de där trånga utrymmena under vatten i resten av sina liv. Det bekväma är inte alltid det bästa, det är faktiskt oftast det värsta.

Restnot: Västvärldens humanitära krig i Afganistan hör däremot inte hemma i samma kategori. Assymetrisk krigföring är omoralisk och bör undvikas till varje pris.

intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: