Antagonism och estetik

Därför ska vi alla bära mask

In En ny människa on 14 oktober 2009 at 7:17

kungamask3

Det är först när vi höjer oss ifrån det vanliga, det fula, det vulgära, som människan kommer nära sitt gudomliga ursprung. Hon han, genom disciplinering av köttet, genom kroppsalteration, smink, frisering och varför inte, cybernetiska implantat, skulptera sig efter ett ideal.

I delar av populärkulturen omfamnas ansiktsmasken som ett skydd för en skadad kropp, en alternativ bild som bäraren valt att visa upp istället för det ”verkliga ansiktet”. Darth Vader, Kung Baldwin IV, V i V for Vendetta bär alla mask efter skador, sjukdomar och olyckor.

Men ansiktsmasken skulle kunna vara så mycket mer. Vi borde alla bära mask! Ansiktsmasken är det slutgiltiga steget till att överträda den kropp som våra föräldrar gav oss och forma en egen, på egna villkor. Världen får bara se vad jag visar den, är riktlinjen som leder den som aldrig lämnar hemmet utan smink, den som bär niqab, ogenomträngligt skägg, huvudbonad eller… ansiktsmask.

Det är en fråga om värdighet, om att forma kroppen och i förlängningen jaget. Att nitiskt slipa ner varje skavank och uppfylla en idé. Att komma närmare det gudomliga ursprunget.

I slutscenens V for Vendetta beträder medborgarna gatorna i sökandet efter en ny ordning. Alla bär Guy Fawkesmasker för att utstråla enighet och visa endast minimala individuella drag för regimen. I den scenen finns fröet till en ny människa.

intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: