Antagonism och estetik

Så upplöstes jantelagen

In En ny moral on 13 oktober 2009 at 8:06

Död jantelag

Den som moral som framför andra fått symbolisera folkhemssverige är jantelagen. Idag, när jante känns alltmer avlägsen växer en ny generation fram med ett till synes oändligt behov av att förhäva sig.

Jantelagens intima förbund med välfärdsstaten är förstås en efterhandskonstruktion, och en något orättvis sådan. Det är snarare ett fenomen med ursprung i lantbrukartillvaron och glesbygdens intressegemenskaper. Men, den debatten kan föras någon annanstans, vi är intresserade av vilka skador dess frånvaro kan komma att orsaka.

Jantelagen var alltid en moral för heloter och perioikoi, inte för hopliterna. Ändå bar den med sig en viss återhållsamhet också för de fullständiga medborgarna. Vi har alla en plikt att föra oss med värdighet, att inte skrika efter uppmärksamhet, inte själv vara den som berömmer sitt förvärv.

Men med explosionen av sociala medier som ägt rum de senaste åren har förhävandet upphöjts till en pelare i den sociala interaktionen. Du bör förhäva dig, annars syns du inte. ”Är på möte med den och den (okynnes namedropping)”, ”har tränat, ska nu se den utställningen, sen äta middag med den och den, sen skriva på min bok”.

Ja, ni förstår. Hela företeelsen skriker ut ”se mig, älska mig, jag måste ju skriva det här för att ingen annan skriver om mig”.

Och det kommer inte att lösa något. Ni kommer att dö liksom tidigare generationer, men med skillnaden att ni slösade bort all den värdighet som ni någon gång besuttit på att skryta i riktning mot cyberrymden.

Vi uppfostrar en generation odrägliga bekräftelsepundare, som de allra flesta inte kommer duga till annat än att putsa vapenarsenalen i det nya metropolis.

intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: