Antagonism och estetik

Michael fattade rätt beslut

In Exercis on 12 oktober 2009 at 10:15

skal

Genom historien har vi anpassat, slipat, korrigerat, trimmat och skurit i våra kroppar för att komma närmare perfektion, stävja åldrande och upprätthålla ideal. Det Michael Jackson gjorde var inte onormalt eller sjukt, det var fullföljandet av en idé.

Sen åttiotalet var Michael Jackson i medier, hetsad över obefogade rykten likväl som faktiska realiteter avseende livshållning, plastikkirurgi, syregasbehandling och mycket annat. Michaels perfektionism tog sig långtgående former, kan vi nog alla vara överens om.

Därför kom det väl knappast som en överraskning när det uppdagades att artisten tatuerat flinten i syfte att dölja hårlossning. Min första, och kvarstående reaktion blev att ”good for you”: Kreativ kroppskonst för att stävja kroppens degenerering. För sanningen är, vi är de flesta av oss fula.

Vi MÅSTE kämpa med våra kroppar, vårt hår, vår hy, våra kläder och skor, vår hållning och vår gångstil, för att uppnå en ren estetik, för att undkomma de märken som åldern och genetiken satt i våra skal. Med åldern blir vi fulare, och måste kämpa ännu hårdare för att hålla saker på plats. I tidspressen och av bekvämlighet, struntar många  av oss att hindra dekomposteringen och släpper taget. Partnern, om en sådan finns, gör detsamma och därmed har ingen av deltagarna någon hållhake i förhandlingarna gentemot den andre.

Att bli och hålla sig vacker är en kamp, som skänker välmåga när den uppnås och kan förvaltas. Att ge efter för lathet och frosseri kan säkert skänka temporär tillfredställelse, men innebär döden både för ditt inre och ditt yttre. Följ Michaels exempel, ditt skal bör aldrig visa tecken på tidens härjningar.

intressant?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: